Русија ги означи САД и Чешка за „непријателски земји“

by fokus 19:25
19:25

Руската влада формално ги означи Чешка и САД како „непријателски земји“.

Според официјалниот портал за правни информации, двете земји биле на списокот на оние кои „извршиле непријателски дејствија против Русија“ и против нив ќе бидат преземени мерки – американската Амбасада во Москва повеќе нема да може да вработува лица од локално население, додека бројот на вработени локални работници во чешката Амбасада ќе биде ограничен на 19.

- Advertisements -

Рускиот претседател Владимир Путин минатиот месец потпиша закон со кој се ограничува бројот на локални жители кои може да работат во странски дипломатски мисии и други служби и и нареди на владата да состави список на „непријателски“ земји за кои ќе се применуваат мерките.

Поврзани новости