Рударството е пред колапс

by Фокус

Рударството и вадење на камен во структурата на индустриското производсво учествуваат со 18%. Во рударскиот сектор работат околу 540 компании, 180 компании се во рударството, а 360 компании работат во производството на неметални минерални суровини.

Вкупниот извоз од рударскиот сектор изнесува над 160 милиони долари. Оваа индустрија сега се соочува со најтешките денови, два рудници се веќе затворени, рударите се под стечај, а некои од нив работа побараа надвор од државата, вели во интервју за Фактор Николајчо Николов од Македонската асоцијација на рударство.

Поврзани новости