„РОМА СOС“: Да се забрани брак за малолетници во Македонија

by fokus 22:28
22:28

Невладината организација „РОМА С.О.С.“ од Прилеп денеска побара итна измена на законската регулатива со што ќе се забрани склучување брачни заедници на млади момчиња и девојки, пред да наполнат 18 години.

-Иако има законски рамка во државата, децата не се  доволно заштитени. Лице коешто наполнило 16, а не 18 години може да склучи брак. Ова секако врз основа на претходно одобрување од социјалните работници, за тоа дали лицето психички и физички е способно да стапи во брак. Практично, секој оној кој поднел барање за склучување брак пред 18 години, добил и одобрение. Мора да ги запреме браковите меѓу деца“, изјави Цветанка Иванова, правен консултант на невладинната организација „РОМА СОС“.

- Advertisements -

Денеска организацијата организираше каде во присуство на претставници на многу државни институции беше истакнато ова барање.

Поврзани новости