Реформаторите во Брисел се сретнаа со известувачите за Македонија, со европратеници и со Фуере

by fokus 18:41
18:41

Претставниците на Внатрепартиската иницијатива за реформи во ВМРО-ДПМНЕ, Александар Михајлоски, Петар Богојески, Костадин Богданов и Драган Лазаров беа на работни состаноци во Брисел, каде што остварија средби во Европскиот Парламент и во Европската комисија.

Оваа посета на членовите на Иницијативата е продолжување на редовната комуникација со Брисел и континуитет на средбите кои беа остварени на минатата посета, во септември, со Европратеникот од Германската ЦДУ на Ангела Меркел, г. Елмар Брок и со г. Кристијан Преда, кој е Известувач на Комисијата за надворешни работи на Европскиот Парламент.

- Advertisements -

На посетата, која се одржа на 17 и 18 октомври, во Европскиот Парламент беа остварени средби со Европратеничката тројка за Македонија: Иво Вајгл, кој е известувач во Европскиот Парламент за Република Македонија, Кнут Флекенштајн, Европратеник од Германија, како и претставници од Кабинетот на Европратеникот Едуард Кукан. Исто така, беа остварени средби и со Заменик-претседателот на Групата на Европската Народна Партија во Европскиот Парламент, д-р Андреј Ковачев и со претставници на Европската комисија задолжени за следење на напредокот на Република Македонија во Евроинтеграцискиот процес, како и со Поранешниот Амбасадор на ЕУ во Република Македонија, Ерван Фуере.

На средбите беа истакнати заложбите за реформи и демократизација на ВМРО-ДПМНЕ, како неопходен и незапирлив процес, особено по резултатите што ги оствари партијата на првиот круг од Локалните избори. Истакната е обострана загриженост за падот на рејтингот на ВМРО-ДМНЕ и стабилноста на опозицијата во Република Македонија.

Заеднички заклучок е дека ВМРО-ДПМНЕ мора што поскоро да се реформира со цел да биде силна и конструктивна опозиција, која ќе биде коректор на власта, а воедно и ќе придонесува за политички консензус со цел напредок на Република Македонија кон Евро-атлантскиот пат. Истовремено, беше нагласено дека реформите во ВМРО-ДПМНЕ треба да бидат суштински со цел воспоставување на вистинска внатрепартиска демократија и во таа насока, не треба да се импровизира со организирање на т.н. „приватен партиски конгрес“ по завршување на изборите, кој што може да се одрази штетно, не само на партијата, туку и на демократијата во Република Македонија.

Поврзани новости