Референдум за зголемување на породилното отсуство на 18 месеци

by Fokus 14:43
14:43

Граѓанската инцијатива „450 Породилно(Пеленска револуција) организира референдум за донесување на предлог Закон за работни односи со кој ќе се зголеми времетраењето на платено отсуство од работа поради бременост,раѓање и родителство од сегашните 9 месеци(за едно дете) и 15 (за повеќе деца, на 18 месеци за сите мајки без разлика колку деца раѓаат.

Референдумот ќе започне на 20 септември, а потписите ќе се соберат во период од 17 дена, од 20.09. до 07.10.2017 година во канцелариите на ДИК во сите градови низ државата. На граѓанската иницијатива „450 Породилно(Пеленска револуција)која се организираше на социјалните мрежи и брои над 11 000 членови,потребни и се 10 000 потписи.

- Advertising -

Поврзани новости