Радован Караџиќ осуден на 40 години затвор, без Сребреница

by Фокус 18:44
18:44

Хашкиот трибунал го осуди лидерот на Србите во Босна за време на граѓанската војна во 90-тите, Радован Караџиќ, на 40 години затвор. Тој е прогласен за виновен за две точки за геноцид, пет точки за злосторства против човештвото и четири точки за прекршување на законите на војната во својство на претседател на Република Српска од 1992 година до 1996 година.

Во оваа пресуда не се влезени случувањата во Сребреница, а за нив ќе се одлучува дополнително. Според судијата О-Гвон Кон кој го водеше случајот, 44-месечната опсада на Сараево, исто така, се сведува на воено злосторство.

- Advertisements -

Судијата изјави дека Радован Караџиќ го наредил заземањето на босанскиот град пред трагичните настани од јули 1995 година, кога според босанските муслимани и западните влади, силите на босанските Срби убиле речиси 7.500 муслимански мажи и момчиња.

Поврзани новости