Протест: Синдикатите се освоени од власта, а работничките права се погазени

by Фокус 19:23
19:23

Потписниците на Повелбата за солидарност на синдикатите и здруженијата за работнички права протестираа вечерва против погазувањето на правата и достоинството на работниците.

Синдикатите се потчинети и се освоени од власта, беше речено на протестот кој почна пред Домот на градежниците, а потоа демонстрантите се упатија кон Собранието, каде ги повторија своите барања. Протестот заврши пред седиштето на ССМ.

- Advertisements -

Потиписниците на повелбата побараа донесување нов Закон за работни односи кој што ќе овозможи вистинска заштита за работниците во приватниот и во јавниот сектор преку ослободување на правото на штрајк, итно изедначување на минималната плата на вработените во текстилната, кожарската и чевларската индустрија со сите останати категории работници, промени во Законот за безбедност и здравје при работа со кои здравјето на работниците ќе се стави како приоритетен аспект на работниот однос, повлекување на Законот за административните службеници и на Законот за вработените во јавниот сектор, два закони што го киднапираа достоинството на вработените во јавниот сектор; – со повлекувањето на горенаведените закони, бараме враќање на Законот за државните службеници со оригиналниот текст од 2000 гoдина, повлекување на Законот за културата и отпочнување преговори за потпишување на Колективен договор за вработените во културата.

Фото: НоваТВ

Поврзани новости