Проекција на ДИК врз 96 отсто од гласовите: СДСМ-45, ВМРО-44, ДУИ-16, ААА-12 мандати

by Фокус

Врз основа на 96 отсто преброени гласови, Државната изборна комисија проектира 45 мандати за СДСМ, 44 за ВМРО, 16 за ДУИ и 12 коалицијата на Алијансата за Албанците и Алтернатива.

Притоа, според досега обработените податоци се проектираат два мандати за Левица – еден во првата и еден во третата изборна единица, а еден мандат во шестата изборна единица освојува ДПА.

Оттука произлегува дека актуелните коалициски партнери СДСМ и ДУИ сами би имале доволно пратенички мандати за формирање на парламентарно мнозинство од 61 пратеник.

Практично, друга комбинација за СДСМ е невозможна, со оглед дека СДСМ и ААА заедно би имале 57 пратеници, што е недоволно за мнозинство дури и доколку кон него се приклучат трите пратеници на ДПА и Левица.

Теоретски, и ВМРО-ДПМНЕ и можел да формира мнозинство, доколку постигне договор со ДУИ и плус уште еден партнер – Левица или ДПА.

Сепак, дефинитивна распределба на мандатите ќе се направи откако ќе се обработат останатите 4 отсто од избирачките места.

Поврзани новости