Прием на Македонија во НАТО и без решение на името, бара британскиот парламент

by fokus

Британскиот Дом на лордови бара од Владата во Лондон да се заложи Македонија да стане членка на НАТО без оглед на тоа дали ќе биде решено прашањето за името. Според извештај подготвен од Домот на лордови, британската влада ќе настојува за примање на Македонија во НАТО заради мир и стабилност во регионот.

„Владата треба да ги поддржува мерките за да и помогне на Македонија да влезе во НАТО, со или без решение на прашањето за името”, се вели во извештајот.

Велика Британија ќе биде организаторот на овогодишниот Самит на Западен Балкан, а Лондон ќе се обиде да го наметне своето влијание на регионот и ќе инсистира на членство на Македонија во НАТО и без решавање на спорот за името.

 

„Членството во НАТО и соработката го гарантираат мирот и стабилноста на регионот. Се согласуваме со поддршката на владата за членство во НАТО на Македонија и Босна и Херцеговина. Доколку тие ги исполнуваат основните барања за членството, нивната интеграција во НАТО ќе биде чекор кон поголема стабилност во регионот“, стои во извештајот.

Поврзани новости