Претседателот Пендаровски се вклучи во акцијата за обновување на опожарената шума кај Кочани

by fokus 15:25
15:25

Претседателот Стево Пендаровски денеска беше во посета на Кочани во рамки на проектот „Лице в лице со Претседателот“, при што ги посети припадниците на Армијата и вработените од ЈП „;Национални шуми“ кои се ангажирани  во санација на штетите од неодамнешниот шумски пожар на падините на Осоговските Планини.

Заедно со градоначалникот Николчо Илијев, членови на Советот на Општина Кочани и со граѓаните, Пендаровски засади нови садници, изразувајќи надеж дека активностите за обновување на оштетениот шумски фонд ќе дадат позитивен резултат.

- Advertisements -

Во трите последователни подметнати пожари во Кочани во август годинава беа уништени 150 хектари шума, од кои 30 до 40 години стари борови и многу пчелни семејства. – Шумите се наше богатство кое мора заеднички да го чуваме, рече претседателот Пендаровски.

При престојот во Кочани, претседателот ја  посети компанијата „Екстра фунги“ која се занимава со производство и преработка на шумски плодови и органска храна и е меѓу најголемите извозници во оваа област. Пред претседателот Пендаровски беше претставена работата на компанијата, која функционира од 1988 година и постојано бележи раст и успеси. Тоа за помалите градови, според Претседателот е важно, бидејќи се создаваат можности за нови вработувања и подобрување на животниот стандард на локалното население. Сепак, најголем проблем за компанијата е недостигот од сезонска работна сила.

Пендаровски го посети и одделот за ориз на Земјоделскиот институт, којшто како институција беше водечка во оваа област во изминатите децении, но сега се соочува со недостиг на финансиска поддршка од државата и потреба од нови вработувања и млад стручен кадар.

Како што рече Пендарвски, со проектот „Лице в лице со Претседателот“, негова цел е да се сретне со што повеќе граѓани за да ги види нивните проблеми и предизвици, и истовремено да ги слушне предлозите и идеите како тие да се надминат.

Поврзани новости