Претседателката Гордана Сиљановска Давкова ќе се придржува до официјалната примена на уставното име, соопштија од претседателскиот Кабинет

by Fokus

„Во своите јавни настапи, македонската претседателка има право да го употребува името Македонија, како чин на лично право на самоопределување и самоидентификација, почитувајќи ги основните човекови права и слободи, и согласно европските вредности и начела“ соопштија од Кабинетот на Претседателот.

Во соопштението се вели дека „Претседателката Гордана Сиљановска Давкова ќе се придржува до официјалната примена на уставното име“.

„Согласно Уставот, како што беше подготвена од службите на Собранието, свечената заклетва беше потпишана со користење на уставното име. Македонските институции во последниве 5 години речиси целосно ги исполнија обврските од Преспанскиот договор и претседателката очекува сите македонски партнери да ги почитуваат билатералните и мултилатерални обврски кои ги презеле кон земјата“ стои во соопштението.

Поврзани новости