Незадоволен продавач на книги, кој со децении продавал книги на тезги низ центарот на Охрид денес на свеченоста по повод 24 Мај ден на сесловенските просветители Кирил и Митодиј ги истурил на плочникот пред градоначалникот на Охрид, Јован Стојаноски, книгите кои ги продавал на нелегално поставена тезга, пишува „Охрид 1“.