Право на глас имаат 1.814.644 гласачи

by fokus 08:17
08:17

Гласањето в недела ќе започне во 7 и ќе трае до 19 часот, а локалните избори ќе бидат спроведени на 3.480 избирачки места во 80 општини и во Градот Скопје. Од ДИК соопштија дека вкупно 4.804 набљудувачи ќе го набљудуваат изборниот процес, меѓу кои ќе бидат 339 странски набљудувачи, 280 преведувачи и 3 новинари.

Освен невладината организација „Цивил“ со 191 набљудувач, на листата на домашни набљудувачи е „Мост“ со 2.727 набљудувачи, МЦКР со 6 набљудувачи и „Синергија“ со 1.727 набљудувачи. Што се однесува до странските набљудувачи, со најмногу акредитирани луѓе ќе настапи ОБСЕ/ОДИХР, со вкупно 198 набљудувачи и со 144 преведувачи. Од другите странски набљудувачи, на листата се најдоа и Канцеларијата на НАТО, Комисијата за изборни жалби и приговори од Косово, како и амбасадите на САД, Шведска, Франција, Делегацијата на ЕУ, а со свои набљудувачи ќе биде присутен и Меѓународниот студиски центар за избори. Свои новинари на денот на изборите ќе имаат Руската информативна агенција ТАСС и Агенцијата за вести Косова прес.

На еден ден пред изборите (сабота) гласаат болните и изнемоштените лица, затворениците и лицата во притвор. Според официјалните информации на ДИК, право на глас на претстојните локални избори имаат вкупно 1.814.644 гласачи.

- Advertising -

Во изводите од Избирачкиот список, пак, запишани се вкупно 1.735.682 гласачи, 77.071 избирачи се на привремена работа или престој во странство, 1.882 се на издржување затворска или притворска казна, а 9 гласачи се запишани како внатрешно раселени лица.

На шестите локални избори во Македонија учествуваат кандидати за градоначалници и за советници од 19 политички партии и коалиции, а 64 се од групи избирачи.

Вториот круг од изборите е закажан за две недели подоцна, односно на 29 октомври.

Поврзани новости