Пратениците ги изгласаа „гумените куршуми“, додека народот следи меѓусебни обвинувања за „бомба“

by Фокус 20:39
20:39

Денеска парламентарците ги изгласаа измените во Законот за полиција со кои се предвидува полицијата да може да користи гумени куршуми, електрични парализатори и шок – бомби за онеспособување на насилни демонстранти. Овие новини во законот полицајците ќе можат да ги применат, доколку демонстрантите што го рушат јавниот ред и мир не го почитуваат повикот на полицаецот да се разотидат.

Новите измени и дополнувања во законот и’ дозволуваат на полицијата да врши и видео надзор припостапките со граѓаните. Полицијата би ги користела овие снимки, ако граѓаните се жалат на незаконско постапување на полицијата.

- Advertisements -

Инаку, досегашната дозволена употреба на сила предвидуваше користење на палка, хемиски средства, млазови вода и службени кучиња во случај на насилни протести.

Поврзани новости