Пратеникот Наумовски од ВМРО-ДПМНЕ од дијаспората: Целосната власт, целосно корумпира!

by fokus 11:19
11:19

Пратеникот претставник од дијаспората кој е редовите на ВМРО-ДПМНЕ, Васко Наумовски, објави отворено писмо во кое се спротивставува на тоа дијаспората да биде една изборна единица и писмото го завршува со зборовите: Целосната власта, целосно корупмира!

Писмото ви го пренесуваме во целост:

- Advertisements -

„Во името на македонската дијаспора од И.Е. 9 сакам да ви пренесам дека не се сложуваат со фузирање на трите изборни единици во една изборна единица.

И тоа заради големи разлики.

Најпрост пример е тоа што САД ја има признато РМ под уставното име, за разлика од Австралија и Нов Зеланд кои што се уште се водат по одлуката на Обединетите нации.

И така, на прегoлемиот континент Австралија, многу е тешко да се остварат средби со целокупната македонска дијаспора од И.Е.9, а не па дополнително со И.Е. 7 и И.Е.8. Доколку се избере еден пратеник за дијаспора, територијално и временски е невозможно да се покрие и да се постигне. Затоа што ако сега има шест посети годишно, тогаш треба да има 18 посети во рок од 12 месеци. Тогаш отсуството во Собранието на РМ ќе биде преголемо.

Токму кога македонската дијаспора поверува дека во 2011 година ќе има свој претставник од дијаспората во Собранието на РМ, веднаш за пет години им ги намалуваме изборните единици, наместо да го зголемуваме бројот на гласачките места.

Наместо да им пружиме подобри услови за гласање и да го зголемиме бројот на гласачите места во дијаспората, ние им ги намалуваме изборните единици.

За разлика од РМ која е во радиус од 100 километри, а има шест изборни единици и илјадници гласачки места. Во Австралија, Азија и Нов Зеланд имамево моментот една изборна единица и само три гласачки места-Канбера, Мелбурн и Пекинг. Конкретен пример е Перт-Мелбурн со 5000 километри одддалеченост или Нов Зеланд до Австралија исто толку пат, единствено превозно средство со авион.

Затоа што со ова распуштање на Собранието, македонската дијаспора ги губи своите претставници, а за возврат им е наметнато од сегашните три пратеници да имаат можеби 1 пратеник.

Од водењето на ваквата политика, незадоволството е се поголемо…Затоа мои колеги е создадено и ФРОДЕМ, зарем ќе останеме слепи и глуви, зарем незадоволството на народот ќе го скриеме под тепих и после тоа ќе бидеме изненадени?

Не знам како ќе ги погледнете во очи истите тие Македонци од дијаспората кога ќе дојдат најчесто за летните одмори и кои придонесуваат за приливот на девизи во буџетот на РМ. Кој ќе ви биде изговорот за сето ова што јас го говорам?

Затоа пред да се случат изборите, порачувам барањата на македонската дијаспора да се исполнат во целост и да се овозможи секоја македонски државјанин да може да гласа, но не да патува со стотици или илјадници километри.

И за крај сакам да го прашам министерот и дополнителниот министер за внатрешни работи, до кога ќе го користат нефункционалниот систем за издавање македонски пасоши во дијаспората, односно дали се доблесни со заеднички напори да го променат и да воведат нов систем за издавање на македонските патни исправи во дијаспората со поставување базни станици во дипломатско конзуларните претставништва.

Затоа колеги мои, сите западноевропски земји ви порачуваат дека:

Целосната власт, целосно корумпира!“

Поврзани новости