Праски,сливи и мед причина за забрана на претставата на Браќа Манаки

by Fokus 12:22
12:22

Веднаш по протестното писмо од уметниците, реагираа од Управата на филмскиот фестивал „Браќа Манаки“. Нивната реакција ви ја пуштаме во целост:

Браќа Манаки“ соопштува дека концептот кој беше планиран за перформансот во траење од 5 минути во рамките на програмата за затворање на фестивалот, авторите планираа на сцената да остават отпад од неколку килограми праски, сливи и дињи, како и неколку килограми мед и половина кубен метар огревно дрво.  За  да се расчисти сцената  ќе беше потребно време, со што би била пролонгирана церемонијата за доделување на наградите на добитниците на годинешното издание на ИФФК Браќа Манаки.

Со цел да го избегнеме одложувањето на церемонијата за минимум 20 минути кои се потребни за расчистување на сцената и поставување на системот за озвучување, бевме принудени да го откажеме перформансот.

Ова на ниту еден начин не беше со цел да се ограничи слободата на креативниот израз на авторот и неговата екипа што може да се види и од изведбата на перформансот на церемонијата на отворањето на фестивалот, зад која застана целиот фестивалски тим.

Поврзани новости