Познати светски професори со поддршка до македонските студенти

by Фокус

Со македонските студенти покрај домашните професори, се солидаризираа и неколкумина познати светски професори.

Жак Рансиер, еден од најпознатите современи светски и француски филозофи, Тод Мај, професор на Клемсон Универзитет во Вашинготон, Марк Ленс, професор на Универзитетот Џорџтаун во Вашингтон, Сајмон Крчли, професор на „The New School New York“, Гал Кирн од Хумболт Универзитетот во Берлин, Антони Пол Смит, Светлана Слапшак се само неколку од светски познатите професори што се потпишаа на писмото за поддршка на барањата на Студентскиот пленум против воведување на државен испит во високото образование.

Во писмото, доставено до Студентскиот Пленум, меѓу другото се вели:

„Ние, долупотпишаните, научници и професори од целиот свет, је изразуваме нашата длабока загриженост во врска со неодамнешните активности преземени од страна на Министерството за образование и наука за измена на Законот за високото образование, и ја изразуваме нашата солидарност со демонстрантите на Студентски Пленум и членовите на факултет кои ги поддржуваат и македонските граѓани. Кога институциите на високото образование стануваат предмет на контрола на државата, критичко размислување е заложник на диктатот на оние на власт. Едно општество не може да се развива во такви услови. Креативноста е задушена, независната мисла е укината. Предложените измени и дополнувања на Законот за високото образование, во прилог на други неодамнешните активности од страна на Министерството за образование и наука, не само што ја поткопа автономијата на универзитетите, туку и ја елиминира.

Македонското високо образование, неговата содржина и оценките, ако се донесат овие измени, ќе биде предмет на желбите на оние кои го контролираат – македонската политичкиот апарат на највисоко ниво. Наведените цели на овие измени е да се одговори прашањата на квалитетот во системот на високото образование. Сепак, како што истакна Студентскиот Пленум, квалитетот на високото образование мора да се реши од страна на неговите чинители, а не од надворешна сила која има интерес за газење врз најчистите вредности на независноста на своите универзитети.

Ние го поздравуваме Студентскиот Пленум и неговиот факултет и поддршката на граѓаните што стојат заедно со оние илјадници демонстранти кои протестираа во Скопје, за да ја задржат автономијата на македонските универзитети. Исто така, бараме од Министерството за образование и наука да се откаже од својот обид да се елиминира автономијата на Универзитетот и да им се врати контролата на универзитети на оние кои едуцираат и на оние кои се едуцираат во нив“, порачаа тие преку писмо.

 

 

Поврзани новости