Повоената обнова на Украина ќе чини од 500 до 600 милијарди евра

by Fokus

Повоената обнова на Украина ќе чини отприлика 500 до 600 милијарди евра, изјави заменичката директор на Светската банка, Ана Бјерде, пренесуваат денеска дел од американските медиуми.

-Претходно ние објавивме бројка, пресметана заедно со Европската комисија и владата на Украина. Колку пари ќе бидат потребни за обнова на Украина и таа да се приближи до европските стандарди, на пример во енергатска ефикасост. Според состојбата заклучно почетокот на јуни, таа цифра беше 350 милијарди евра, изјави Бјерде.

Според неа, оттогаш таа бројка значително пораснална приближувајќи се до сегашната оценка

Поврзани новости