Повеќе од една година не работи мамографот во Штипската болница инсталиран во 2015-та

by fokus

Во Клиничката болница во Штип повеќе од една година не работи апаратот за мамографија.

Директорот на Клиничка болница-Штип, Ален Ѓеорѓијев вели дека делот кој е потребен за поправка е порачан од октомври минатата година.

– Во тек е набавка на делот кој недостига. Има еден единствен овластен сервисер за тој апарат. Меѓутоа за мене од нејасни и неразбирливи причини, сервисерот се уште го нема набавено делот, кој треба да го вгради, за мамографот да се стави во функција, посочи Ѓеорѓијев.

Пациентите од општините Штип и Карбинци прегледите на дојката ги прават во Свети Николе, или закажуваат прегледи приватно во Кочани. Овој компјутерски мамограф е релативно нов, а во болницата е инсталиран во 2015 година.

Поврзани новости