Португалската влада нема да попушти под притисоците од САД

by Fokus 09:44
09:44

Португалскиот министер за надворешни работи, Августо Сантос Силва, го предупреди амбасадорот на САД во Лисабон, Џорџ Глас, дека процесот на донесување одлуки во Португалија припаѓа на португалската Влада и нема да попушти под американските притисоци. Шефот на дипломатијата на Португалија реагираше на изјавите на амбасадорот на САД кој, во интервју за неделникот Експресо, повика “Португалија треба да избере меѓу своите пријатели и сојузници и Кина”. Еден од главните фокуси на интервјуто за Експресо беше
новата 5G технологија.

– Во Португалија, носители на одлуки се португалските власти, кои одлучуваат кои се интересите на Португалија, во рамките на Уставот и португалскиот закон. Одлуките донесени во Португалија се во согласност со демократските и хуманистичките вредности, португалските вредности, во согласност со националните интереси на
Португалија, во согласност со процесите на ниво на Европската унија, а овој процес е релевантен и е во рамките на системот на сојузи во кој Португалија е интегрирана, што е добро познат и непоколеблив, изјави Сантос Силва за новинската агенција Луса.

- Advertisements -

Амбасадорот Глас во интервјуто рече дека САД претпочитаат Португалија да не набавува никаква 5G опрема од Huawei, нагласувајќи дека ако кинеската компанија ја донесе 5G технологијата во Португалија, може да бидат засегнати одбранбените договори меѓу Португалија и САД. Тој предупреди на последиците по изборот на Португалија за соработка со Кина, што според него може да влијае на активноста на НАТО или размената на класифицирани информации. Тој понатаму се закани дека ќе стави крај на дистрибуцијата на природен гас преку Синес, ако изградбата на новиот терминал биде доставена до Кина. На прашањето дали изјавите на амбасадорот Глас може да се сметаат за мешање во португалските внатрешни работи, Сантос Силва тврди дека амбасадорот не би го направил тоа, имајќи ги предвид “добрите односи” меѓу Португалија и Соединетите
Американски држави.

-Ние сме дел од ЕУ, НАТО, Западот, имаме привилегирани односи со Африка, со Латинска Америка, со различни региони во Азија и така натаму, тоа го знаат и нашите сојузници. И знаат дека сме сојузници во секое време, а не од време на време. Ние сме сигурни и
кредибилни сојузници, рече Сантос Силва.

Амбасадорот Глас исто така изјави дека САД соработуваат со Португалија за да ги “водат” странските инвестиции во земјата кон намалување на тежината на кинеските инвестиции. Во телекомуникациите, 5G е петти генерација на технолошки стандард за мобилни мрежи, која компаниите за мобилни телефони започнаа да ја распоредуваат ширум светот во 2019 година, како наследник на 4G мрежите што овозможува поврзување со повеќе мобилни уреди.Односите помеѓу Португалија и Кина може да се заклучи дека започнале во 1514 година за време на Кинеската династија Минг. Односите меѓу современите политички субјекти на Народна Република Кина и Португалија официјално започнаа на 2 февруари 1979 година. Кина и Португалија воспоставија сеопфатно стратешко партнерство во 2005 година.

 

Поврзани новости