Поповски: Ќе немаме доволно луѓе за работните места што се отвораат

by Фокус 19:13
19:13

Директорот на Агенцијата за вработување, Влатко Поповски, денеска присуствуваше на дебата на тема „Актуелните предизвици на процесот на иселување на високообразувани млади луѓе“, на која рече дека во Македонија се отворале толку работни места што во Агенцијата наскоро може и да нема доволно невработени кои ги пополниле местата.

-Секојднево во Македонија се отвораат отприлика 500 до 600 работни места, еве вчера се отворени првите работни позиции во „Џонсон контрол“ во Штип, каде се бараат многу експерти. Јас вчера разговарав со нив, ние не ќе можеме да обезбедиме доволно лица во Република Македонија, рече Поповски.

- Advertisements -
Banner Renault 300x250

Поповски убедуваше дека за вработување во западните држави се нуделе работни места кои се платени под цената на трудот и тоа биле работни места кои се многу ризични и во кои се губеле многу животи за една година.

Поврзани новости