Поповска: Неприфатливо барање е промена на Уставот

by fokus 09:34
09:34
Промена на Уставот е неприфатливо барање кое задира сувереното
право на граѓаните да одлучуваат за своето внатрешно уредување и именување, рече претседателката на ДОМ, Лилјана Поповска во одогвор на новинарско прашање.
Таа додаде дека нема изворни информации за преговорите освен грчките медиуми, на кои како што додаде, не им верува бидејќи македонските преговарачи повеќе пати јасно кажаа дека барањето за промена на Уставот е неприфатливо и дека погрешно се употребува терминот ерга омнес.
ој во меѓународното право важи за меѓународен промет. А за тоа всушност и се водат преговорите. Не може само за Македонија „ексклузивно да се толкува терминот ерга омнес, спротивно на меѓународното правоодговори Поповска.

Поврзани новости