Поплавени улици и домови во невреме во Гостивар

by fokus

Поплавени семејни домови, улици и краткотрајни проблеми во сообраќајот предизвика невремето во Гостивар проследено со поројни дождови и град.

Најмногу пријави за штети стигнале од јужниот дел на општината, од населбите Бањешница, Циглана и селото Беловиште каде се поплавиле куќи и улици поради надојдената вода во еден канал за наводнување.

Според информациите од Центарот за управување со кризи на бројот за за итни повици биле примени повеќе пријави за поплавување на улици и куќи.

-Како резултат на поројниот дожд кој го зафати подрачјето на општина Гостивар, едена улица во населбата Бањешница е поплавена до вода која се слеала од каналот за наводнување. Вода навлегла во шест куќи и дворови во с.Беловиште, а еден локален пат не бил во употреба заради високото ниво на вода која течела по него.

Жители од Циглана, општина Гостивар, предупредиле дека постои опасност од поплавување на куќи во овој дел на градот, но штети не се пријавени. Поплавување на две куќи со подруми и помошни објекти се пријавени на уште две локации, соопштуваат од ЦУК.

Посочуваат дека за санирање на штетите и испумпување на водата попладнево на терен се и припадници на Противпожарната единица.

 

Поврзани новости