Почнува процесот „Жан Моне“ во Охрид

by fokus 20:42
20:42

Во работна атмосфера со помош на експерти ангажирани за оваа конференција, може да се дојде со согласност по некои прашања, но решенијата ќе ги донесе Собранието на Република Македонија порача вечерва европратеникот Иво Вајгл пред почетокот на работната вечера во Охрид која се одржува во рамки на процесот „Жан Моне“ инициран од европратениците Вајгл, Кнут Флекенштајн и Едуард Кукан.

Средбата се одржува со парламентарците од Собранието на РМ, со цел во отворена атмосфера да се разговара без присуство на јавноста, за сите проблеми за кои можеби не е постигнат консензус.

–  Сметам дека во работна атмосфера со помош на експерти ангажирани за оваа конференција, може да се дојде со согласност по некои прашања за кои нема да решаваме ние, нема да се решава ниту тука ниту во центарот „Жан Моне“ во Париз, туку во Собранието на РМ. Се разбира ќе стане збор за иднината на Македонија, токму затоа сме тука, се ангажиравме во Пржинскиот договор, и оттаму со големо задоволство можеме да каќеме дека земјата има направено значаен чекор напред со добивањето гаранција за безусловно отпочнување на преговорите за членство во ЕУ. Се разбира за тоа ќе решава Европскиот совет и можам само да кажам дека сум оптимист за тоа, изјави Вајгл.

Поврзани новости