Почна акцијата за чистење на плажите на Преспанско Езеро иницирана од ЕУ

by Fokus

На плажата Сливница на Преспанско Езеро денеска почна акција за чистење на езерските плажи, со што Делегацијата на ЕУ во земјава и Општина Ресен се вклучија во глобалното чистење на плажите на морски и езерски води, што се врши секоја трета недела во септември.

Според Бен Нупнау, заменик шеф на Делегацијата на ЕУ во Скопје, најголемото загадување на плажите е загадување од пластика и затоа треба да се зголемува јавната свест, но и да се зголеми грижата на владата за оваа состојба.

-Делегација на ЕУ првпат организира еколошка акција од ваков тип на Преспанско Езеро, затоа што сме загрижени за ситуацијата на преспанскиот брег и плажи. Природата е прекрасна, но видливо е и загадувањето на плажите. Нашата цел е да се чистат езерските води и тоа секогаш се прави во третата недела од месец септември. За жал, најголемото загадување на водите, е загадување од пластика и тоа мора да се спречи. Владите треба да преземат обврска за заштита на водите на езерата и да се развива свесност кај луѓето, истакна Нупнау.

Акцијата за чистење на плажите на Преспанско Езеро е мотивирана од млади европски амбасадори „We Balkans“ кои во Преспа доаѓаат и претставуваат повеќе држави од Западен Балкан.

Поврзани новости