По неколку децении, се реконструира основното училиште во кое учел Тоше Проески

by fokus 11:00
11:00

Основното уличите „Никола Карев“ во Крушево наскоро ќе го добие својот нов лик. Ова училиште, веќе неколку години беше запоставено и беше во катастрофална состојба, а често пати се користеше како театар.

„Ова училиште не е реновинаро со децении. Ќе се реконструира за зачувување на уникатниот лик и ќе остане исто со училниците и горната сала. Наша крајна цел како локална самоуправа е овој објект да се уреди и пренамени во Младински културен центар. А театарот во секој случај ќе опстани. Средствата се обезбедени од Агенцијата за финансиска поддрша во земјоделството и руралниот развој“, велат од општина Крушево.

- Advertisements -

Во ова основно училиште, своето образование го стекнал македонската поп икона, Тоше Проески.

 

Поврзани новости