Писмо до Хан: Одете си, поддржувате диктатура

by Фокус 21:16
21:16

Многу почитуван господине Хан,

Ви го пишувам ова писмо за да го изразам моето најдлабоко незадоволство со начинот на кој досега ја менаџирате комплексната политичка криза во Македонија.

- Advertisements -

Верувам дека вашите изјави, вашето однесување и акции, очигледно и јасно укажуваат на тоа дека вашето посредување во овој процес на преговори не е непристрасен.

Според вашите неконзистентни и нејасни изјави, дела и вкупните перформанси, длабоко сум уверен дека сте пристрасен и затоа вашето посредување е контрапродуктивно и деструктивно.

Највознемирувачки факт е што и вие, покрај владејачките партии, сте оној кој го прекрши Договорот од Пржино.

Со тоа се усогласивте со владејачките партии кои се дел од корумпираната македонската влада и кои се на пат да воспостават отворена диктатура во Македонија.

Како што знаете, секој рок определен со договорот беше прекршен и отежнат.

Препораките дадени од страна на Комисијата на Прибе беа игнорирани.

Верувам дека сте свесен дека задоцнетите формални оставки на македонскиот премиер и на неговата влада поднесени на 16 јануари 2015 година и потоа оркестрираните настани во Собранието на Република Македонија, што не беше направено во вистинскиот рок, сериозно го прекршуваат членот 5 од Договорот.

Вие, г-дин Хан, ја свртевте главата за да не ги видите овие повреди, не покажувајќи никакво лидерство за праведното и професионално решавање на овие еднострани и затоа авторитарни, постапки што ги презеде македонскиот премиер и неговата влада. Со тоа, вие ги охрабривте акциите и говорите во кои премиерот шири омраза, одмазда, насилство и закани за масовни чистки на неговите противници. На тој начин, господине Хан, Вие станавте дел од проблемот, а не дел од решението.

Мислам дека ги споделувам чувствата на мнозинството граѓани на Македонија, кои ја сакаат слободата и демократијата, а кои се длабоко навредени од вашето пристрасно лидерство и од вашето непочитување на процедурите и условите пропишани со Договорот за Пржино.

Жал ми е што ќе кажам, но јас силно верувам дека не сте успеале да посредувате и да го олесните овој важен процес на преговори, кој треба на Македонија да ја доведе до веродостојни избори.
Последиците од вашиот чин се тргнувањето на земјата на лош пат и нејзино ставање во ризик.

Затоа, мислам и верувам дека голем број граѓани во Македонија го споделуваат моето мислење, дека повеќе не сте непристрасен претставник на Европската комисија што ги поддржува и охрабрува демократските промени во Македонија.

Г-дин Хан, верувам дека ќе биде многу корисно за Македонија и за нејзините граѓани, ако се повлечете од вашата позиција и му ја препуштите на некој друг со подобри лидерски способности, со знаење, искуство и интегритет, со вистинско чувство за правда и чувство за она што е право а што не е во ред, да ве замени и да го понесе факелот на сложениот и трнлив пат кон излезот од политичката, економската и социјална криза кон слободна, демократска и граѓанска Македонија.

P.S.

Го поттикнувам секој поединец кој ги дели истите чувства изразени во ова писмо, не само да го сподели, туку и да го испрати до канцеларијата на Комесарот за Европската соседска политика и проширување во Европската комисија

Со почит

Д-р Наум Пановски, професор

Поврзани новости