Пич: Формирањето Заедница на општини со српско мнозинство да не се сфаќа како закана за Косово

by Fokus

Специјалниот пратеник на Велика Британија за Западен Балкан, Стјуарт Пич, изјави дека создавањето Заедница на општини со српско мнозинство не треба да се сфати како закана за Косово.

Тој во интервју за „Коха.нет“ вели дека Приштина и Белград мора да ги спроведат постигнатите договори, вклучително и договорот за Заедницата, кој, додаде, не е во спротивност со Уставот на Косово, пренесе Бета.

Тој рече дека Заедницата не е иста како Република Српска во Босна и Херцеговина.

„Како ќе изгледа Здружението зависи од страните во дијалогот. Исто така, важно е партиите да го променат наративот и да разбијат некои од митовите за „Република Српска“ кои ја направија идејата за Здружението толку токсична. Одлуката на Уставниот суд на Косово отиде дотаму што рече дека тоа не е можно според постојното законодавство, но исто така се покажа дека Заедницата на општини со српско мнозинство како целина не е против Уставот на Косово“, нагласи Пич.

Тој додаде дека „новата реалност предизвикана од руската окупација на Украина го направи дијалогот поитен напредок“.

Тој потсети дека преговорите „се за компромис и за давање и земање“.

„Исто како што не можеме да ги избереме нашите соседи, не можеме да избереме со кого ќе преговараме и ретко преговараме со луѓе кои го гледаат светот исто како што го гледаме ние. На крајот, преговорите мора да доведат до решение прифатливо и за двете страни. Нема да има губитници“, рече Пич.

Зборувајќи за француско-германскиот предлог, тој рече дека „во моментов има многу дискусии за нов предлог за дијалог. Мислам дека секоја иницијатива што може да помогне да се даде нов импулс на процесот, вреди да се разгледа“.

Пич рече дека Велика Британија се противи на каква било размена на територии или обиди за поделба на дел од Косово.

Поврзани новости