Петмина членови на ДИК до Вељаноски: Избори на петти јуни ќе бидат нелегитимни

by Фокус 10:26
10:26

Петмина членови на ДИК, вчера му испратија писмо на претседателот на Собранието, Трајко Вељаноски, во кое му укажуваат дека избори со една кандидатска листа ќе бидат нелегитимни и некредибилни, се загрозува политичкиот плурализам и не може да се гарантира тајноста на гласањето.

На ова писмо потпишани се Виолета Дума и Игор Милев, членови предложени од СДСМ и претседателот Александар Чичаковски, членот од ДУИ Субхи Јакупи и независниот Реџеп Прекопуца.

Утрово Уставниот суд ја прифати иницијативата на ДУИ за преиспитување на уставноста на распуштањето на  Парламентот и времено ги запре сите изборни активности.