Петков договори 7 танкери со гас, но преодната влада ќе земе само еден

by Фокус 22:25
22:25

Вршителот на должноста министер за енергетика на Бугарија, Росен Христов, најави дека само еден танкер за течен гас на американската компанија „Шиниер“ ќе купи „Булгаргаз“.

Инаку, одбиени се преостанатите шест од седумте танкери договорени за време на редовната влада на Бугарија на Кирил Петков.

Понудата на американската компанија „Шиниер“ за танкерите истече вечерва.

Купувањето само на еден танкер е затоа што е договорено само едно место за истовар и тоа е на терминал во Турција.

Христов се заблагодари на „Шиниер“ за нивната флексибилност бидејќи не ја променија понудата, како и на заменик-министерот за енергетика на Турција Бајрактар ​​за нивната помош во обезбедувањето слот на терминалот за негово истовар.

Поврзани новости