Петар Поповски се закити со нова награда за развој на 5Г Технологијата

by Фокус 11:03
11:03

Македонскиот истражувач Петар Поповски доби награда за развој на 5Г технологијата која му беше доделена во Куала Лумпур. Наградата ја доби заедно со уште 4 други истражувачи.

Петар Поповски е дипломиран електро- инженер, првенец на Електротехничкиот факултет во Скопје во генерацијата  1997. Магистрира во 2000 година на Електро-техничкиот факултет , каде и привремено работи како асистент, во Институтот за телекомуникации.  Во 2001 година заминува за Данска, на докторски студии во Универзитетот во Алборг. Од 2004 работи како доцент на Универзитетот во Алборг, а оттогаш наваму се множат неговите награди за истражувачка работа.