Пет работни позиции кои во иднина ќе бидат заменети со роботи

by Fokus 16:05
16:05

Динамичното време во кое живееме налага да сме подложни и на чести промени. Во наредните десетина години постои опасност дека возачите, администрацијата во здравството, како и кројачите и дел од услужната дејност ќе бидат заменети со роботи.

Возач

Со развојот на автономни возила, особено камиони и автобуси, ќе има се помала потреба од возачи. Во Париз веќе постојат автоматизирани линии на метро, а во мај оваа година за првпат електричен камион без возач пренел роба од индустриската зона Љунгарум до шведскиот град Јеншепинг.

- Advertising -

Келнери

Веројатноста за автоматизација на оваа работна позиција е дури 94 отсто, по што може да очекуваме во иднина да не служи популарниот робот, кој разбира човечки говор.

Администрацијата во здравството

За разлика од медицинските сестри кои се директно вклучени за грижата на пациентите, персоналот кој се грижи се занимава со планирање, координација на медицинските и здравствени услуги, може да бидат набрзо заменети со машини.

Поврзани новости