Перкс: Mакедонија е единствена земја од поранешна Југославија во која расте смртноста на децата

by Fokus 08:54
08:54

Последните податоци покажуваат дека Mакедонија е единствена земја од поранешна Југославија каде има зголемување на стапката на смртност кај децата, истакна претставникот на УНИЦЕФ во земјава Бенџамин Перкс.

– Политичките партии и гласачите во демократската дебата пред изборите на 15 октомври централно место да дадат на состојбата во која се децата. Речиси една третина од нашите деца живеат во сиромаштија, а таа го нарушува нивниот здрав развој. Покрај повеќегодишниот напредок во намалувањето на смртноста кај децата, Македонија има зголемување на стапката на смртност – тврди Перкс.

- Advertising -

Поврзани новости