Пендаровски: Мицкоски го поддржа ставот дека на земјата не и е потребно членство во ЕЕЗ

by fokus

Во врска со изјавата на претседателот на државата Стево Пендаровски за потенцијално членство во Европската економска зона, денеска од неговиот Кабинет информираат дека во октомври 2019 година кога отворањето преговори со ЕУ за нашата земја беше одложено заради усвојување на новата методологија, во Брисел, неофицијално циркулираше идејата за алтернативно членство за државите од Западниот Балкан во Европската економска зона, се разбира, откако ќе ги исполнат потребните услови за тоа.

– Ставот на претседателот Пендаровски и тогаш и сега беше дека никаква алтернатива на членство не треба да се прифаќа затоа што полноправното членство во ЕУ подразбира да сте дел и од заедничкиот европски пазар, стои во соопштението од кабинетот на Пендаровски.

Меѓутоа, со цел да се оформи заеднички државен став во однос на изнесените идеи во Брисел, се наведува во соопштението, председателот Пендаровски, на 20 октомври 2019 година свика средба на претседателите на политичките партии од власта и од опозицијата кои имаат пратеници во Парламентот.

На средбата, се подвлекува, бил постигнат апсолутен консензус и од страна на сите лидери, вклучително  и од страна на претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски бил поддржан ставот дека на Република Северна Македонија и ѐ потребно членство во Европската Унија, а не учество во алтернативни облици на соработка со ЕУ, затоа што на земјата покрај економска интеграција и е потребна и политичка интеграција и усвојување на демократските стандарди и вредности– владеење на правото, независно судство и медиуми, човекови слободи и права.

Во таа насока, се вели во соопштението, сите присутни заклучиле дека не треба воопшто да се размислува за алтернативи, туку земјата треба да продолжи со засилено темпо за реализирање на стратешката цел – полноправно членство во Европската Унија.

Поврзани новости