Пендаровски го потпиша указот за назначување на Фрчкоски за амбасадот во ОН

by fokus

Претседателот Стево Пендаровски со указ го назначи професорот Љубомир Фрчкоски за ополномоштен амбасадор на Република С. Македонија во Организацијата на Обединетите нации во Њујорк, потврдуваат за Фокус од Кабинетот на претседателот.

Со тоа претседателот ја прекина месечната блокада која ја правеше Комисијата за надворешна политика во Собранието, и ги презема своите уставни надлежности во свои раце.

Инаку, уште во јуни минатата година Министерството за надворешни работи побарало од надлежната комисија во Собранието да закаже седница за презентација на тезите на кандидатот, согласно воспоставената пракса.

– Пред еден месец Министерството за надворешни работи упати втора замолница до истата комисија, но претседателот на комисијата повторно одби да закаже седница, по што претседателот Пендаровски го потпиша указот, затоа што сите законски услови беа исполнети, велат од Кабинетот на шефот на државата.

Според Кабинетот, постапката за именување амбасадор завршува со одбраната на тезите на кандидатот пред колегиумот на Министерството за надворешни работи, а тоа, подвлекуваат, Фрчкоски го има направено уште минатата година.

– Индикативно е што во изминативе десетина месеци, на осум кандидати за амбасадори им беше овозможено да ги презентираат своите тези пред собраниската комисија, само за кандидатот за амбасадор при нашата мисија во Обединетите Нации таква седница воопшто не беше закажана, велат од Кабинетот на претседателот Пендаровски.

Поврзани новости