ПЕН центарот изрази загриженост за прислушувањето и обидот за цензура на новинарите

by Фокус 15:32
15:32

Интернационалниот Пен и Македонскиот Пен изрази загриженост поради неодамнешните откритија дека Македонија наводно ги подложувала своите новинари и повеќе државни институции на масовен неовластен надзор, како и од обидот на Јавното обвинителство за превентивно цензурирање на новинарите кои истражуваат наводи за владина корупција.

„Слободното изразување, јавно и приватно, во Македонија е под закана во пораст. Споведената анкета во декември 2014, покажа дека повеќе од половина од македонските државјани чувствуваат страв отворено да ги изразат своите мислења и дека речиси две третини сметаат дека се подложени на државно надгледување. Новинарите и активистите, често во фокусот на острите тактики насочени да ја поразат критиката на владата, се принудени на самоцензура пред стравот од надзорот“, соопштија од таму.

- Advertisements -

Како што додаваат тие, слободниот печат, слободната политичка опозиција и правото на слободна приватна комуникација без шпионажа се темелите на здраво и модерно демократско општество.

Поврзани новости