Патокази со број на иселени лица во дебарско

by fokus

Утрово во Реканскиот крај се појавија табли со патокази на кои освен насоки, има и број на иселени лица од местата во изминатите 20 години. Оваа герила акција е со поддршка од програмата „Цивика мобилитас“.

-Ростуше, Велебрдо, Битуше, Требиште и другите населени места од овој кра,ј некогаш биле големи и бројни села, сега се опустени, а луѓе има само во летниот период. – Со оваа акција сакаме да му помогнеме на локалното население и да алармираме за една од најголемите болки на реканскиот крај – иселувањето, велат организаторите на оваа герила акција.

Поврзани новости