Партиите имаат непокриени расходи од над 6,5 милиони денари за 2016 година

by fokus 12:07
12:07

Вкупно 6.676.000 денари се непокриените расходи на сите 11 политички партии кои учествувале во кампањата за предвремените парламентарни избори во 2016 година, покажала ревизијата. Најголем дел од расходите, 75,32 отсто се за платено политичко рекламирање.

Како што рече денеска на прес-конференција Мијалче Дургутов, ревизор задолжен за информирање во Државниот завод за ревизија, вкупните приходи на партиите во кампањата биле 228.912.000 денари, а вкупните расходи 235.588.000 денари.

- Advertisements -

Согласно извештајот на ДЗР за 2017 година што го презентира Дургутов, ревидирани се 258.840.000.000 денари јавни приходи и 106.671.000.000 јавни расходи. Во делот на јавните набавки се констатирани 63 наоди кои се однесуваат на нерегуларности.

Дургутов за детали околу извештајот упати на интернет страницата на ДЗР каде тој ќе биде објавен, првпат, како што нагласи, на три јаизици – македонски, албански и англиски.

Поврзани новости