Партиите до ДИК треба да достават извештаи за трошењето на парите во кампањата

by Fokus 11:21
11:21

Политичките партии до полноќ треба да ги достават финансиските извештаи за трошењето на парите во првите десет дена од изборната кампања, а финалните финански извештаи треба да ги достават во рок од три месеци по завршувањето на изборите.

Според членот 84б од Изборниот законик, организаторот на изборната кампања е должен единаесеттиот ден од денот на изборната кампања да поднесе финансиски извештај за приходите и за расходите на жиро-сметката за изборната кампања од денот на нејзиното отворање до крајот на десеттиот ден од изборната кампања.

- Advertisements -

Извештајот, исто така се доставува и до Државниот завод за ревизија и до Државната комисија за спречување на корупцијата.

Поврзани новости