Паралелни протести на туниската опозиција – се бара оставка од претседателот Саид

by Fokus

Илјадници приврзаници на двете главни ривалски опозициски групи во Тунис денеска одржаа одделни протести против претседателот Каис Саид, на кои ја бараат неговата оставка.

Во главниот град на Тунис дојде и до помали судири меѓу полицијата и демонстрантите.

Туниската партија Енахда и Слободната уставна партија, која ги организираше протестите, со години наназад имаат отворен непријателски однос, и иако и натаму се спротивставени, сега главно се фокусирани на борбата против тунискиот претседател, кого го обвинуваат за недемократски пуч.

Саид ја презеде извршната власт минатата година и го распушти парламентот.

Јавните финансии во земјата се на работ на колапс и тоа доведе до недостиг на прехранбени производи во продавниците, вклучувајќи и некои од основните, бидејќи земјата нема средства да ги увезе.

Поврзани новости