Пад на инфлацијата во Еврозоната првпат после 17 месеци

by Fokus

Инфлацијата во еврозоната падна за првпат во последните 17 месеци, што ги зголеми надежите дека најголемиот пораст на цените за една генерација го достигна врвот и Европската централна банка ќе може да се префрли на помали зголемувања на каматните стапки следниот месец.

Забавувањето на цените на енергијата и услугите помогнаа инфлацијата во блокот на единствената валута да падне повеќе од очекуваното на 10 отсто во ноември, што е намалување од рекордните 10,6 отсто во октомври, според податоците на статистичката агенција на ЕУ.

Инфлацијата во САД, исто така, падна во октомври, а глобалните показатели укажуваат на тоа дека неконтролираната глобална инфлација оваа година достигна врв. Економистите сметаат дека забавувањето на стапката на инфлацијата во еврозоната прави веројатно дека ЕЦБ ќе ги зголеми стапките за 0,5 процентни поени кога нејзиниот управен совет ќе се состане на 15 декември, по два последователни покачувања за 0,75 поени.

Сепак, растот на цените во блокот останува над целта на ЕЦБ од 2 отсто и некои креатори на политики тврдат дека треба да продолжи да ги зголемува стапките агресивно дури и кога инфлацијата забавува.

Поврзани новости