Ова се етапите по евентуално постигнување на договор со Грција

by Fokus 13:10
13:10

Во продолжение на текстот од основата на договорот, што се очекува да биде потпишан во Преспа до крајот на неделава, до кој дојде Алсат од грчки и меѓународни медиумиски претставници во Атина, наведени се и следните етапи:

– Договорот да помине во Собранието на соседната земја (владата на Заев го има потребното мнозинство)

- Advertisements -

– При непотпишување од страна на претседателот Иванов се враќа на повторно гласање во Собранието.

– Писмо од грчката влада до ЕУ и НАТО со кое се охрабрува почеток на пристапни преговори за Северна Македонија со ЕУ и приклучок во НАТО, под услов да е направена ревизија на Уставот.

– На Советот на министрите за надворешни работи на ЕУ, (25-26 јуни) и на Самитот (28-29) би се побарало позитивен сигнал Северна Македонија да започне пристапни преговори и покрај противењето на Франција и на Холандија, но со поддршка од Германија.

– На самитот на НАТО (11 јули) би се упатила покана за членство, под услов да се направени уставните измени.

– Владата на Заев ќе испрати писмо до 190+ држави коишто ја признаваат „Република Македонија“ дека името Severna Makedonija ќе се употребува во билатерално и во меѓународна комуникација.

– Во периодот од јули до декември 2018, владата на Заев ќе мора да одржи референдум и ако резултатот е позитивен, ќе се случат уставните измени. Ако е негативен, има план – Б, за одржување парламентарни избори со референдумски карактер.

– По спроведувањето на договорот во Северна Македонија, во грчкиот парламент договорот ќе се ратификува истовремено со гласањето за влез на соседната земја во НАТО.

Поврзани новости