Отровен воздух

by Fokus

Апликацијата „Мој воздух“, преку која граѓаните се информираат за загаденоста на воздухот во Скопје и во Македонија, изутринава покажа неверојатни 1999 пм10 честички во воздухот во населбата Ѓорче Петров.

Од Министерството за животна средина пак велат во Ѓорче Петров нема таква мерна станица. Според Меѓународните стандарди вредноста на толеранција за честичките пм-10 изнесува 50 µg/m3 за 24 часа. Другите вредности во скопскиот регион се во граница на нормалното, па е нејасно од што е загаден овој дел каде е поставена мерната станица или пак се работи за некаква грешка.

 

Поврзани новости