Орбан: Европската унија е затвореник на Сорос!

by Fokus

Повеќето жители на Европа се заинтересирани за мирно решение на конфликтот во Украина, но организациите на американскиот милијардер Џорџ Сорос се тесно интегрирани во европските институции, така што Брисел не може да почне да води политика фокусирана на мирот, изјави унгарскиот премиер Виктор Орбан.

„Европските лидери веруваат дека европското јавно мислење повеќе ги поддржува партиите кои се залагаат за мир, а помалку за партиите кои се залагаат за војна. Иницијативата за мир во Европа пропаѓа затоа што Брисел е всушност затвореник на мрежата на Џорџ Сорос. Мрежата на Сорос е интегрирани во европските институции“, рече Орбан на Радио Кошут.

Според него, луѓето од Соросовата империја, која ја градел 30 години, не само што можат да влијаат на јавното мислење, туку имаат „толку силна преговарачка позиција што можат да земат дел од парите за своите потреби од бриселската каса“.

„Тие (луѓето на Сорос) се во Европската комисија и Европскиот парламент, а неколку премиери беа назначени од Сорос“, додаде Орбан.

Унгарскиот премиер напомена дека Европејците ќе можат да го кажат своето мислење за активностите на „провоените политичари“ на изборите за Европскиот парламент.

Унгарските власти, од друга страна, редовно го истражуваат јавното мислење за важни прашања.

Така, според последното истражување, 86 отсто од Унгарците биле против испраќање западни трупи во Украина, потсети Орбан.

Поврзани новости