Од ВМРО-ДПМНЕ се жалат дека судството било политизирано, на Груевски му се судело експресно

by fokus 10:35
10:35

Правниот систем во Република Македонија колабира под политичките притисоци. Наместо правосудството да се доближува кон европските стандарди, македонските судови замижуваат пред одлуките на Европскиот суд за човекови права, се вели во соопштението на ВМРО-ДПМНЕ.

Според партијата, Врховниот суд на Република Грција цени дека во Република Македонија загарантираното право на правично судење е нарушено, а основните човекови права се загрозени.

„Не станува збор за одлука на некој суд на земја која што е надвор од ЕУ, туку одлука на суд кој мора да ги почитува конвенциите и пресудите на ЕСЧП. Каков е денеска политичкиот притисок врз македонското судство говори и фактот што сосема поинакви аршини се употребуваат во предметите „Поткуп“ и „Тенк“. Предметот „Поткуп“ во кој обвинет е Зоран Заев, се повеќе од 3 години талка по судовите кои беа обвинети дека биле дел од режим, додека предметот Тенк, каде обвинети се неистомисленици на Заев за нецела година експресно е доведен до финиш. Судот 3 години играше по нотите на Заев и 12 пати ги одлагаше рочиштата за „Поткуп“ со апсурдни образложенија“, се додава во соопштението.

Опозициската партија смета дека правосудството во државата е понижено.

„Додека рочиштата за „Тенк“ траат и по 12 часа, рочиштата за „Поткуп“ завршуваат и по нецел час. Поткуп е случај во кој постои доказ, кој е легално прибавен и од кој јасно се гледа како Зоран Заев бара поткуп од 200.000 евра, а сепак истиот не се користи. Ова е апсолутен доказ дека судството е под контрола на Зоран Заев и картелот кој го води. Заробеното судство оди во пакет со медиумите под контрола на власта. Медиумскиот апарат под контрола на СДСМ во текот на целиот случај создава искривена перцепција за ослободување на Заев“, се вели во соопштението.

Поврзани новости