Од први јули ќе се издаваат пасоши со „Северна“

by fokus

Пасошите кои ќе се издаваат од први јули ќе бидат со новото уставно име Република Северна Македонија. Ова за „Фокус“ го потврдија од МВР.

-Што се до однесува за прашањето за рокот на важење на личните документи (лични карти, пасоши и возачки дозволи) со старото име, истите ќе важат согласно законската регулатива и тоа пасошите и возачките дозволи ќе треба да се заменат најкасно до 12.02.2024 година, додека за важноста на личните карти ќе бидете накнадно известени затоа што Законот за лична карта сеуште е во собраниска процедура, велат од МВР за „Фокус“.

Според неофицијални информации, надградбата на системот за лични документи која се правеше пред неколку недели, била токму поради имплементирање на новото име.

К.С.Б.

Поврзани новости