Од почетокот на годинава од државава се отселиле 164 основци и 18 средношколци од Куманово

by Fokus

Од почетокот на учебната година, заклучно со денеска, од кумановските основни училишта се отпишале 201 ученик и 34 од средните училишта, соопштија денеска од општинскиот сектор за образование. Во кумановските основни има вкупно 10 097 ученици и 4126 во средните.

– Во учебната 2022/2023 година во општинските основни училишта, со состојба до 2.02. 2023 година, се отпишани вкупно 201 ученик од вкупно 10 097 запишани ученици. Од отпишаните ученици, 37 ученици се отпишани поради преселба во друга општина во Република Македонија, а 164 ученици се отпишани поради преселба во друга држава. Во учебната 2022/2023 година во општинските средни училишта, со состојба до 2.02.2023 година, се отпишани вкупно 34 ученик од 4126 запишани ученици. Од отпишаните ученици, 16 ученици се отпишани поради преселба во друга општина во Република Северна Македонија, а 18 ученици се отпишани поради преселба во друга држава, информираат од секторот.

Лани, состојбата била уште полоша покажуваат од секторот. Од основните се отпишале 220 ученика, од средните 60. Куманово сепак е најголема општина па во училиштата тогаш имало над 10 000 основци и скоро 4500 средношколци.

– Согласно добиените информации од основни училишта од Општина Куманово, во учебната 2021/2022 година во општинските основни училишта се отпишани вкупно 220 ученици од вкупно 10 209 запишани ученици. Од отпишаните ученици, 65 ученици се отпишани поради преселба во друга општина во Република Северна Македонија, а 155 ученици се отпишани поради преселба во друга држава. Согласно добиените информации од средни училишта од Општина Куманово, во учебната 2021/2022 година во четирите општински средни училишта се отпишани вкупно 60 ученици од вкупно 4423 запишани ученици. Од отпишаните ученици, шест ученици се отпишани поради преселба во друга општина во Република Северна Македонија, а 54 ученици се отпишани поради преселба во друга држава, велат од секторот.

Поврзани новости