Од 100 направени стрес тестови на пациенти, 30 завршуваат со стент или бајпас, вели доктор Николов

by Fokus

Штипската Клиничка болница се соочува со недостаток на кадар, а на едно од најдобро опремени одделенија потребно е удвојување на кадарот. Началникот на Одделението за кардиологија, Сашко Николов во интервју за МИА вели дека со осум кардиолози, 23 медицински сестри, двајца болничари и една хигиеничарка опслужуваат пациенти од два региони во земјава. Смета дека со удвојување на кадарот ова одделение ќе функционира перфектно.

Тој посочува дека недостатокот на лекари и помошен медицински персонал се чувствува насекаде на Балканот, но и во Европа, но она што го прават македонските лекари, за да се спасат пациентите е за пример. Николов апелира на превенција, редовно да се оди на контроли, а по 45 година задолжително да се прават тестирањата, кои ги препорачуваат кардиолозите.

„Една здрава индивдуа над 45 години треба два пати годишно да направи кардиоваскуларен преглед, да се види срцето, да се види доплерот на артерии, да се видат крвните садови на екстремитетите и да се направи коронарен стрес тест. Конкретно, 30 отсто од стрес тестовите во Штип излегуваат позитивни. Од 100 направени 30 се позитивни за конорарна болест, што значи 30 луѓе од 100 пациенти кои направиле стрес тест, 30 пациенти завршиле на стентирање или на операција за бајпас“, вели Николов.

Тој посочува дека превенцијата значи да се посетува доктор и да се прават иследувања додека сте здрави.

Поврзани новости