Обвинувања меѓу СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ за ребалансот на Буџетот

by fokus

Државата се уште ги исплаќа парите од фасадите и спомениците што ги градеше ВМРО-ДПМНЕ, ги враќа долговите од изминатите десет години. Точно, мала е реализацијата на капиталните трошоци, но ако сте чесни, кажете зошто е тоа така и кои се причините, реплицираа пратениците од СДСМ по обвинувањата на ВМРО-ДПМНЕ дека актуелната власт со предлог-ребалансот на Буџетот драстично ги крати средствата за образованието и за здравството, а изминатите 12 месеци не остварила ништо од она што ветила.

-Ништо што ветивте, не остваривте. Кратите основни капитални проекти, пари што сами сте ги проектирале. Ние изградивме фасади и споменици, но оставивме и спортски сали и училишта и градинки. Продолжете и вие да градите, а не да кратите. Ги стопирате гасификацијата и изградбата на новиот клинички центар во Скопје, а намалени се и 60 милиони денари за загадувањето, рече Лилјана Кузмановска од ВМРО-ДПМНЕ во попладневната собраниска расправа по ребалансот на Буџетот, откако претходно, во претпладневниот дел министерот за финансии Драган Тевдовски ги образложи проекциите.

Кузмановска оцени дека е катастрофална економската политика што ја води СДСМ. Зголемени се, рече, јавниот и државниот долг, а во однос на ребалансот, решението за поддршка на општините не е добро.

На тоа реагираше министерот Тевдовски, напоменувајќи дека сите фискални параметри се одлични и остварувањето на приходите е според проекциите. Ваква ситуација, потенцира, немало со години.

Дека поддршката на општините е лоша пракса, укажа и Димитар Стевананџија од ВМРО-ДПМНЕ. Според него, за економските параметри најдобар показател е последниот извештај на ММФ.

– Се она што кажавте, дека оваа Влада работи иделано, паѓа во вода. За кои иневстиции зборувате кога не дојде ниту една и за кои нови вработувања кога сите државни институции го удвоија бројот на вработените. Тоа се вашите вработувања, а велевте дека ќе ја прекинете праксата на вработување во администрацијата, нагласи Стевананџија.

Томислав Тунтев од СДСМ потсети дека долговите на општините не настанаа последнава година, туку се резултат на работењето на градоначалниците од претходните години поради што и не можат да се подмират за една година.

Пленарната расправа за Дополнетиот предлог за изменување и дополнување на Буџетот, во второ читање, почна денеска и согласно собранискиот Деловник,  може да трае три дена.

Поврзани новости