Ново задолжување за раздолжување

by fokus 18:50
18:50

Владата од домашните кредитори позајми скоро еден милион евра повеќе од планираното. Задолжувањето од 60,1 милион евра се спроведе преку продажба на 6 месечни и 12 месечни записи, како и преку обврзница со рок на доспевање од 10 години.

Утре пак, по основ на стари долгови, владата треба да врати скоро 60 милиони евра.

- Advertisements -

Инаку, заклучно  со првиот квартал од годинава јавниот долг изнесува 4,3 милијарди евра или 45 % од бруто домашниот производ и тој во изминатите години е во пораст.

Поврзани новости